Predstavitev knjige Odstiranja

V sredo, 13. junija 2018, ob 17. uri vabimo v atrij Plečnikove hiše v Ljubljani, na pogovor o temah, ki jih odpira knjižica ODSTIRANJA.

Izšla je ob letošnji razstavi na beneškem arhitekturnem bienalu na temo FREEPACE, kjer na povabilo kuratork Yvonne Farell in Shelly McNamara, predstavljamo svoje delo.

Pogovor bosta vodila Maja Vardjan in Jeff Bickert.

Lepo vabljeni!

Maruša Zorec, Klara Bohinc, Tadej Bolta, Matjaž Bolčina, Mark Koritnik in arrea arhitekti

Predstavitev knjige odstiranja

16. ARHITEKTURNI BIENALE V BENETKAH

Arhitekti slovenskega biroja Arrea, ki ga vodi Maruša Zorec, so bili med 71 arhitekturnimi praksami povabljeni k sodelovanju na 16.mednarodnem arhitekturnem bienalu. Tokratni kuratorki razstave v Benetkah, ki nosi naslov FREESPACE, sta irski arhitektki Yvonne Farell in Shelly McNamara.

.

Osrednja tema je PROSTOR SVOBODE in govori o pogosto prezrtem poslanstvu arhitekture, velikodušnosti in odpiranju prostora, namenjenega ljudem.  Z razširjanjem javnega prostora mest, odpiranjem praznin in novo rabo starih stavb, ustvarjanjem novih povezav med javnim in zasebnim ter odnosu arhitekture z naravo, je v središču zanimanja sodobne arhitekture človek in njegov prostor, ne njena oblika in tržna vrednost.

.

Arhitekti biroja Arrea razstavljajo v Arsenalu, prekrasni stari stavbi v Benetkah, kjer z intervencijo vabijo obiskovalca, da med konceptualnimi modeli projektov odkrije pot proti obstoječi opečnati steni in oknu, svetlobi na koncu poti.

.

Predstavljeni so koncepti štirih prenov - Plečnikove hiše, Švicarije, pristave v Ormožu, Vetrinjskega dvorca in kompleksa na Brezjah. Med motivi izvedenih del biroja, ki se navezujejo na temo PROSTORA SVOBODE, so razstavljena tudi nekatera dela prednikov, slovenskih arhitektov Jožeta Plečnika, Svetozarja Križaja, Edvarda Ravnikarja, Skupine Kras in Otona Jugovca, katerih dela nam vedno znova govorijo o svobodi in odprtosti, tako prostora kot duha.

16 arhitekturni bienle v benetkah

Plečnikova medalja 2016

Za obnovo Plečnikove hiše smo prejeli Plečnikovo medaljo.

Plecnikova medalja 2016

PIRANESI 2016

Dobili smo mednarodno nagrado Piranesi 2016 za prenovo Plečnikove hiše.

Piranesi 2016