Arhitekturni bienale v Benetkah

ODSTIRANJA / UNVEILING THE HIDDEN

.

V iskanju arhitektov, katerih občutljivost in spretnosti smo odkrivali skozi leta, s svojim pronicljivim, močnim in natančnim delom izstopa Maruša Zorec. Z znanjem in inteliganco vpeljuje v obstoječe prostore novo in vešče premošča praznino med mislijo in realizacijo. Spretno oblikovani, preprosti elementi prelevijo in oživijo zapostavljene in zapuščene stavbe.

...

S predstavitvijo za letošnji arhitekturni bienale se z naslovom Unveil the Hidden (Odstiranje nevidnega), Maruša Zorec, ob predstavitvi svojega dela, navezuje tudi na t.i. prednike in nam predstavlja arhitekte kot so Jože Plečnik, Svetozar Križaj, Edvard Ravnikar in Oton Jugovec. Prinaša nam "darove", vključno s prekrasno in skrivnostno leseno konstrukcijo strehe, ki ščiti ruševine srednjeveške cerkve, moderno strukturo Otona Jugovca - interpretacijo tradicionalnega kozolca.

.

Kot bi rekel slovenski filozof Dušan Pirjevec Ahac: "ni povsem točno, če rečem: arhitektura oblikuje prostor. Bolje je reči: arhitekturno delo odpira prostor." Maruša Zorec nas opominja, da "obstajajo kraji, na katere se vračamo vedno znova, saj lahko z bivanjem v njih ponovno odkrivamo bistvo o nas samih."

.

Yvonne Farrell, Shelly McNamara

.

______

.

Arhitektura ni le ustvarjanje meja prostora ali gradnja zatočišča in strehe nad glavo.

.

Arhitektura ustvarja ambiente, ki se dotaknejo vseh čutil prebivalcev in spodbudi empatijo do prostora. Lahko pomaga ljudem, da se odprejo, ustavijo in poslušajo, da lahko vidijo in občudujejo. Prostor učinkuje na uporabnike, ponuja smisel njihovemu bivanju ter jim omogoča, da se z njim identificirajo. Tako prostor lahko postane dom. Arhitektura ima zmožnost da odkriva preteklost, interpretira tradicijo, gradi prostore za družbo, kjer se človek lahko počuti svobodnega. Odprti tloris, predstavljen v začetku 20. stoletja, manifestira prav to svobodo. Uporabljamo ga za oblikovanje svojih konceptov, skozi katere odpiramo skrite in neraziskane prostore, da jih osvetlimo in oživimo.

.

Naši projekti govorijo o trgu in drevesu, o steni in praznini, o vhodu in poti. Pot nas vodi po prostoru, svetloba ustvari sence in s tem atmosfero, ki nam pomaga začutiti čas, gibanje sonca ter videti vse plasti preteklosti. Prostori se razlikujejo v merilu, velikosti in materialu, ponujajo nam klopi za počitek, poglede in kraje za ponovni razmislek. Verjamemo, da je odprti prostor povezan s svobodo duha.

.

Naša razstava na Arzenalu je prostor samote. Želimo si, da se obiskovalci ustavijo, uživajo v tišini in doživijo svobodni prostor, želimo, da jih navdahnejo obstoječi elementi Arsenala - stebri, zidovi in okna. FREESPACE razumemo kot dar arhitekture njenim uporabnikom. Pot vodi obiskovalca skozi labirint zidov proti svetlobi. V zidove so vtisnjene praznine naših konceptov, v ozadju so navdihi, procesi in fragmenti naših prenov. Predstavljajo materialnost našega dela in obenem tisto nedotakljivo - svobodni prostor.

.

Maruša Zorec

.

______

.

projekt:

2017 - 2018

 

naslov:

Arsenale, Benetke

 

ekipa:

Maruša Zorec, Klara Bohinc, Tadej Bolta

 

Silvia Susanna

 

Mark Koritnik, Matjaž Bolčina

Danijel Tejić, Rok Willenpart, Grega Drobnič

 

izvedba:

RPS d.o.o., Lesnina O.K. d.o.o.

 

fotografije:

Tadej Bolta